Сонгюл Йоден

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сонгюл Йоден
Songül Öden
турска актриса
Родена

Националност Турция
Актьорска кариера
Активност1993 – понастоящем
Значими ролиИнджи (Перла)
Езра (Изоставено сърце)
Ясемин (Другите отчаяни съпруги)
Семейство
СъпругДжанберк Учуджу (2002 – 2011)
Арман Бичакчи (2020 –)

Уебсайтsonguloden.com.tr/home-page/
Сонгюл Йоден в Общомедия

Сонгю̀л Йодѐн (на турски: Songül Öden) е турска театрална и филмова актриса.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 17 февруари 1979[1][2] г. в град Диарбекир. Израства в Анкара, където баща ѝ се мести още в ранното ѝ детство.

На български Сонгюл означава „последна роза“. Преди да влезе в телевизията, тя играе на театралните сцени в Турция. В Турция е една от любимките на публиката, които я обичат заради красотата ѝ и благия ѝ характер.

Била е женена за турския актьор Джанберк Учуджу[3], двамата се развеждат през 2008 г. Често като причина за развода между двамата се изтъква ревността на Джанберк, за предполагема връзка на Йоден с Къванч Татлъту по време и след снимките на сериала „Перла“.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Сонгюл Йоден е добре известна в Турция с множеството си театрални роли. Започва да се снима в телевизионни сериали през 2001 г., в турския мини сериал „Vasiyet“. Следват участия в още два телевизионни сериала „Havada bulut“ през 2003 г. и „Перла“ през 2005 г. В „Перла“ играе главната роля на Инджи, където си партнира с Къванч Татлъту. Снимките на сериала продължават 2 години.

Телевизионният сериал „Перла“ се излъчва в няколко държави и става любим на милиони зрители, в арабските страни (на арабски: نور, Нур) сериала е издигнат в култ. Последният телевизионен сериал, в който участва, се казва „Изоставено сърце“ (на турски: Vazgeç Gönlüm, Вазгеч Гьонлюм), сниман от 2008 г.

Сонгюл Йоден в България[редактиране | редактиране на кода]

През месец октомври 2009 г. Йоден гостува в Шоуто на Слави

Сонгюл Йоден се забавлява искрено по време на гостуването си. Тя похвалва Слави Трифонов затова, че в предаването си той е социално ангажиран и че се е отнесъл адекватно към проблемите на пострадалите от наводнението в съседна Турция.

Денсинг старс

Сонгюл Йоден е и специален гост в един от епизодите на телевизионното шоу на бТВ „Денсинг старс“. Там тя е натоварена със задачата да оценява танците на непрофесионалистите.

Частична филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]