1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Турска сапунка развенча Великолепния султан

ЗЦ, ДПА, Б. Рачева, Б. Григорова13 януари 2011

Турската сапунка "Великолепният век" показва националния герой султан Сюлейман като пияница и женкар. Телевизионният сериал предизвиква бурни протести в Турция - и продължава да се гледа масово...

https://p.dw.com/p/zwHh
Султан Сюлейман

Великолепен бунт за един великолепен султан. "Това е фалшификация спрямо историята", казват турците. Всъщност става дума само за един телевизионен сериал. Но пък сапунката дава сюжета, от който представители на всички лагери в Турция си изграждат собствените легенди. По тази причина в скандала се намеси правителството. И достопочтените наследници на имперската фамилия Осман, доколкото такива още са останали.

В султанския харем

Предците им отново са ограбени, смятат те. В Турция ограбването на предците е по принцип привилегия на официалните историци. Не е привилегия на Шоу ТиВи. Телевизионната програма посяга при това върху най-великия измежду всички турски владетели - Сюлейман Великолепни.

Mustafa Kemal Pascha Atatürk
Досега пороци се приписваха единствено на Кемал АтатюркСнимка: dpa

Сюлейман - това е султанът, по чиято заповед архитектът Шинан изгражда онези забележителности на Истанбул, с които градът се слави и днес. Султанът, който през 1529 г. стига с войските си до Виена. Същият, чиято любовна история с четвъртата му жена - полякиня, отвлечена и доведена в османския харем, разпалва въобръжението на турците и до ден-днешен. А и това на създателите на историческата сапунка "Великолепният век". "Клюки, любов, страст... серията започва в харема и завършва в харема", съобщава верният на правителството всекидневник "Стар" и допълва: "Скандал!"

Разбунен е най-вече консервативният лагер. Владетел, който пие и на всичко отгоре е женкар? Досега пороците се приписваха главно на основателя на турската република Ататюрк. Но на султаните, защитниците на исляма? Сериалът впрочем не е паметник на голямо актьорско изкуство, нито пък на изкусен сценарий. Вероятно имат право тези, които виждат харемските фантазии в традицията на европейските блянове по Ориента...

Това е "клевета срещу почтеното ни минало", смята синдикатът на учителите. Турският вицепремиер пък е на мнение, че сериалът "унижава големи личности", затова и оповестява, че правителството ще вземе мерки. Срещу Шоу ТиВи се е натрупала грамада от оплаквания на възмутени граждани. Междувременно едва ли не всеки блюстител на морала и приличието е подал оплакване.

А народът гледа ли, гледа...

Ислямско-националистическата партия демонстрира пред гроба на Сюлейман - с четене на глас на цитати от Корана, които да прогонят злите духове. Представители на малката ислямистка партия "Саадет" замеряха сградата на Шоу ТиВи с яйца и скандираха: "Да се счупят ръцете на онзи, който причинява това на османите."

Тази седмица турската телевизия показва втората серия от "Великолепният век". Народът, оказва се, си прави, каквото си иска - масово гледа "позорната" сапунка.

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата

Покажи още теми